Підрив дамби Каховської ГЕС – факти, які потрібно знати

Підрив дамби Каховської ГЕС – факти, які потрібно знати

6 червня 2023 року – ця дата запам’ятається багатьом наступним поколінням як день, коли стався «найзначніший інцидент з пошкодженням цивільної інфраструктури» з 24 лютого 2022 року. «Збиток, завданий руйнуванням дамби, означає, що життя стане нестерпно важчим для тих, хто вже постраждав від конфлікту», – сказав Гріффітс [1]. 
 
Без сумніву, це невимовна трагедія з довгостроковими наслідками для навколишнього середовища, флори, фауни і, звичайно, в першу чергу, для мирного населення. Атаку на Каховську ГЕС кваліфікують як неядерну тактичну зброю стратегічної дії. 
У Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів України назвали основні наслідки руйнування росіянами Каховської ГЕС:
 

  • Знищення біорізноманіття територій, прилеглих до зони катастрофи.
  • Потрапляння у водні маси мастильних матеріалів, хімічних добрив та каналізаційних стоків.
  • Масовий мор риби, птахів та інших представників фауни.
  • Масова загибель домашніх тварин під час повені.
  • Обмеження доступу до питної та технічної води у деяких населених пунктах.
  • Посилення мінної загрози, зокрема й у Чорному морі.
  • Вплив на адаптацію до зміни клімату для різних секторів економіки.

 
«Ми вже фіксуємо сотні фактів негативного впливу цієї трагедії на довкілля. Найжахливіше те, що їх кількість лише зростатиме», – зазначили у Міністерстві захисту довкілля та природних ресурсів України.
За даними обласної військової адміністрації, на сьогодні в Херсонській області евакуйовано вже понад дві тисячі людей. Людей поселяють у гуртожитки, а маломобільні групи відправляють до лікарень. Поліцейські та рятувальники вивозять людей із місць, куди не проїжджає автотранспорт, на човнах та за допомогою спецтранспорту «Богун». Водночас російські війська свідомо відкривають вогонь по волонтерам, рятувальникам і мирним жителям, які намагаються втекти із затоплених районів Херсонської області.
 

Надання допомоги

 
На сьогодні в Херсонську область доставлено 100 тонн бутильованої питної води з Полтавської області та 42 000 літрів питної бутильованої води із Закарпатської області.
 
Крім того, як повідомляє прес-служба МЗС України, домовлено, що ООН негайно сформує групи в Запоріжжі та Херсоні, які будуть направлені на постраждалі окуповані території Лівобережжя для надання гуманітарної допомоги та евакуювання людей за умови забезпечення безпечного проїзду на окуповані території з підконтрольної Уряду України території.
Домовлено, що підрозділи ООН вирушать до постраждалих районів на тимчасово окупованих територіях з українських територій, щойно Росія надасть доступ і гарантії безпеки.
 
Чи припиняться незліченні людські страждання, спричинені Росією, у 2023 році? Поживемо – побачимо … а тим часом наша команда робить усе можливе, щоб підтримувати, допомагати та піклуватися про окремих людей, спільноти та про наших клієнтів.
 
[1] Мартін Гріффітс – Заступник Генерального секретаря ООН з гуманітарних питань і Координатор надзвичайної допомоги.