Відродження та відбудова України – Програма «Новий європейський Баухаус»

Відродження та відбудова України – Програма «Новий європейський Баухаус»

Ми відбудуємо Україну. Ми повинні це зробити і зробимо це. Відбудова, що належить тільки Україні, має відбуватися в дусі Нового європейського Баухауса. Найактивнішими учасниками є містобудівники, архітектори, інженери, і їх надихатиме концепція НЄБ. Наше бачення полягає в тому, щоб перетворити завдані війною руйнування на можливості збудувати для України гарне і здорове майбутнє.

Президентка Урсула фон дер Ляєн

Після візиту Президентки Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн до Києва 2-го лютого у супроводі 15 Єврокомісарів та саміту Україна-ЄС 3-го лютого, а також візиту Комісара Віргініюса Сінкявичюса 16/ 17 лютого, Комісія започаткувала програму з нарощування потенціалу «Новий європейський Баухаус».

Простими словами про «Новий європейський Баухаус»…

Новий європейський Баухаус (НЄБ) – це проєкт, започаткований Президенткою фон дер Ляєн для відбудови України в економічній, культурній та екологічній сферах. Проєкт спрямований на розвиток місцевих громад та реалізацію Європейської зеленої угоди.

Ця ініціатива не тільки надихає – вона покликана надавати практичну допомогу місцевим громадам, залучених до реконструкції та відбудови України. Якщо стисло, мета НЄБ – ЗАХИСТИТИ, ЗБЕРЕГТИ І ЗРОБИТИ ЛЮДЕЙ ЩАСЛИВИМИ.

Чого чекати в квітні?

·        Модуль 1: запровадження можливих моделей співпраці та шляхів забезпечення інклюзивності цього процесу. Аналіз найкращих практик щодо оцінки та розподілу ресурсів, інструментів залучення населення та можливостей фінансування.

·        Модуль 2: можливості для стабільної та інклюзивної відбудови в Україні.

·        Модуль 3: кейс-стаді щодо недоступності житла та загальної ситуації із забезпеченням житлом в Україні.

На основі вищевказаних трьох модулів Комісія та українські партнери обговорять подальші потреби та вживуть подальших заходів для процесу відбудови за підтримки Нової європейської спільноти Баухауса.

І НЄБ – це не лише обмін цінностями та принципами; в перспективі це одна з найпотужніших об’єднуючих ініціатив. НЄБ забезпечує дотримання основних рамок відповідно до політики ЄС і пов’язує стабільний розвиток, соціальну інтеграцію та культурні виклики.

Випробувальні стратегії застосовуватимуться в трьох основних сферах:

1.       Вирішення нагальних потреб у житлі як переміщених осіб в Україні, так і в ЄС.

2.      Забезпечення сталої відбудови в Україні шляхом повторного використання знесеної інфраструктури та застосування методів кругового будівництва.

3.      Запуск тренінгів для місцевих громад з метою нарощування потенціалу.

Чи є підстави для оптимізму?

Так! Завдяки нещодавно започаткованій ініціативі, яка вже досягла видимих і відчутних результатів, є всі підстави чекати на відбудову України «краще, ніж було».