Карантин для податків

Карантин для податків

З метою протидії пандемії коронавірусу на території України було прийнято низку законів, зокрема спрямованих на зменшення тиску та підтримку підприємців, а також надання додаткових соціальних гарантій в період дії карантину.

Нижче наводимо перелік, на наш погляд, основних нововведень:

  • Плата за землю (податок на землю і орендна плата за землі державної і комунальної власності) за земельні ділянки, які використовуються в господарській діяльності, не нараховується та не сплачується за березень 2020 року. За необхідності, платники податку можуть подати уточнюючу декларацію для зменшення податкових зобов’язань. Строк сплати податкового зобов’язання за квітень встановлюється до 30 червня 2020 року.

  • Податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за об’єкти нежитлової нерухомості не нараховується та не сплачується за березень 2020 року. За необхідності, платники податку можуть подати уточнюючу декларацію для зменшення податкових зобов’язань. Строк сплати податкового зобов’язання за квітень встановлюється до 30 червня 2020 року.

  • Надання допомоги або безоплатних товарів медичним закладам або неприбутковим організаціям з метою боротьби із коронавірусною хворобою не веде до збільшення фінансового результату для цілей оподаткування податком на прибуток.

  • Фінансова звітність разом з аудиторським висновком, коли це вимагається законом, можуть бути оприлюднені протягом 90 днів з дня закінчення карантину.

  • Не застосовуються санкції за несвоєчасну сплату та/або подачу звітності з ЄСВ за період з 1 березня по 31 травня 2020 року.

  • Не застосовуються санкції за порушення податкового законодавства за період з 1 березня по 31 травня 2020 року, за виключенням, зокрема, порушень, пов’язаних відчуженням майна, що перебуває у податковій заставі, порушень правил обліку, виробництва та обігу пального або спирту етилового на акцизних складах, а також з нарахуванням, декларуванням та сплатою непрямих податків та рентної плати.

  • Встановлено мораторій на проведення податкових документальних та фактичних перевірок та перевірок стосовно ЄСВ на період з 18 березня по 31 травня 2020 року, крім документальних позапланових перевірок щодо законності декларування заявленого до відшкодування з бюджету ПДВ, а також фактичних перевірок на акцизних складах. Перебіг строків давності, відповідно, зупиняється.

  • Встановлено заборону на проведення планових заходів у сфері державного нагляду до 30 червня 2020 року, крім нагляду за суб’єктами господарювання з високим ступенем ризику, у сфері застосування державних регульованих цін та у сфері санітарного та епідемічного благополуччя населення.

  • Збільшено максимальний обсяг доходу для цілей перебування на спрощеній системі оподаткування: для платників податку 1-ої групи – до 1 млн. грн., 2-ої групи – до 5 млн. грн., для 3-ої групи – до 7 млн. грн.

  • Місцевим радам надано право вносити зміни у раніше прийняті рішення щодо зменшення ставок єдиного податку.

  • Перенесено ключові дати введення РРО для ФОП-платників єдиного податку на більш пізній строк.

  • Термін подання річної декларації про майновий стан і доходи продовжується до 1 липня 2020 року, а строк сплати податкового зобов’язання - до 1 жовтня 2020 року.

  • Передбачено додаткові соціальні гарантії у вигляді допомоги по частковому безробіттю, що викликана вимушеним скороченням тривалості робочого часу у зв'язку із карантинними заходами, із розрахунку 2/3 окладу, проте не вище мінімальної заробітної плати. Допомога сплачується за заявою роботодавця за рахунок коштів Фонду соціального страхування на випадок безробіття.