Репарації без згоди держави-агресора

Мільйони заяв на компенсацію шкоди до квітня 2024 р. – Репарації без згоди держави-агресора.

«Ми будемо першими» «Історія доводить, що механізм, який забезпечить компенсацію усім, можливий… Ми ставимо за мету відшкодувати все і кожному, навіть якщо це займе час» —
Виконавчий директор Реєстру збитків Маркіян Ключковський



Демократичні країни світу вживають зусиль, щоб притягнути Росію до відповідальності за спустошення, спричинене війною. Одним із таких механізмів є Реєстр збитків, завданих агресією Російської Федерації проти України (надалі – Реєстр), який функціонує як міжнародна організація в Гаазі. Його головна мета – сприяти процесу компенсацій українським громадянам і підприємствам, які постраждали внаслідок агресії.


Хронологія

  • 14 листопада 2022 року – Генеральна Асамблея ООН ухвалює резолюцію із рекомендацією про створення Міжнародного реєстру збитків.
  • 12 травня 2023 року – ухвалення Резолюції CM/Res(2023)3, яку підписують 40 держав-членів Ради Європи, а також США, Японія та Канада[1].
  • 27 червня 2023 року - Маркіяна Ключковського призначено Виконавчим директором Реєстру.
13 лютого пан Маркіян дав вичерпне інтерв’ю, в якому роз’яснив функції та завдання Міжнародного реєстру збитків, а також механізми його оплати.


Ключові тези інтерв’ю

Ми відповідальні за реєстрацію позовів (заяв) про компенсацію внаслідок дій Російської Федерації в Україні, жертвами яких стали громадяни та підприємства.
Наша мета: задокументувати претензії, щоб полегшити майбутній механізм компенсації збитків.
Реєстр – це платформа для збору, актуалізації та фільтрації поданих документів і заяв та прийняття рішення про їх прийнятність.
Фізичні особи, підприємства та український уряд можуть подавати заяви та докази з детальним описом як матеріальних, так і нематеріальних завданих збитків.
Старт процесу прийому очікується в кінці березня або на початку квітня. Подання заяв відбуватиметься виключно в цифровому форматі. Цей підхід оптимізує обробку доказів і прийняття рішень за мільйонами позовів.
Пріоритет віддаватиметься громадянам, що зазнали найбільших втрат, а також шкоді, завданій критичній інфраструктурі. Ми надаватимо перелік необхідних документів для кожної категорії заяви. Я оптимістично налаштований щодо ефективності реєстру та можливої компенсації для українців, але застерігаю від очікування негайних виплат. Реально виплати можуть не розпочатися цього року, і навіть наступний рік був би значним досягненням.
Ми реалістичні й розробили запасний план. Приблизно 300 мільярдів доларів російських суверенних коштів заморожено в різних країнах світу, слугуючи потенційним джерелом компенсації. Їх використання вимагає подолання складних юридичних і політичних перешкод, що потребує часу.


Підстави для оптимізму

Аналог з історії
«Нам цікавий приклад Іраку. Ця компенсаційна комісія ООН працювала 31 рік. Вона закінчила роботу за тиждень до повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Там напрацювали доволі потужний алгоритм. Ми маємо технологічні переваги порівняно з 1990-ми роками, тому у нас все має бути швидше, але у нас і обсяги більші», — Виконавчий директор Реєстру збитків Маркіян Ключковський.

Рішення Євроради
«Після того, як Росія почала незаконне і невиправдане повномасштабне вторгнення в Україну в лютому 2022 р, ЄС у координації з міжнародними партнерами вирішив заборонити будь-які операції, пов’язані з управлінням резервами, а також активами ЦБ РФ. Внаслідок цієї заборони відповідні активи, що належать фінансовим установам у державах-членах ЄС, заморожено”, — повідомлення пресслужби Євроради.

Позиція Єврокомісії
“Ми вітаємо той факт, що держави-члени ЄС змогли досягти принципової угоди щодо цієї пропозиції. Це важливий крок уперед. А кінцева мета – мати можливість передати доходи від заморожених російських активів Україні”, — представник Єврокомісії Крістіан Віганд.


Як команда Moore може вам допомогти

Забезпечення прозорості та підзвітності у сфері компенсаційних виплат потребує суворого процесу, тому ми залучаємо досвід незалежних аудиторів. Ці професіонали прискіпливо перевіряють ділові позови та документацію, що підвищує ефективність та авторитетність.
Крім того, ми розуміємо важливість відповідального використання коштів бізнесом. Щоб запобігти будь-якому потенційному зловживанню, наша команда оперує надійними засобами контролю та механізмами нагляду.Активний нагляд та ретельний аудит фінансових операцій превентують несумлінне використання компенсацій. Цей проактивний підхід не тільки захищає від недбалого витрачання коштів, але й вселяє довіру до розподілу та управління коштами, зміцнюючи почуття впевненості та надійності серед усіх зацікавлених сторін.
 
[1] Доступний за посиланням: https://rm.coe.int/cm-res-2023-3-ukr/1680ac1d39.