Революційний проєкт у податковій сфері

Революційний проєкт у податковій сфері

«Очевидно, що економічна та податкова система, яка існувала у мирний час, не може бути відповіддю на ті виклики, які у нас є зараз. Тому в тісній співпраці з президентом України, з народними депутатами ми повністю переформатовуємо економічну модель України.» –

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль

15 березня своєму відеозверненні прем’єр-міністр пообіцяв надати бізнесу в Україні максимальну свободу. І це не лише слова. Верховна Рада вже підтримала законопроєкт, за яким:

  • податки будуть знижені;

  • всі регуляції прибрані;

  • доступ до фінансів полегшений;

  • трудові відносини лібералізовані.

 На практиці це означає, що замість ПДВ та податку на прибуток підприємці платитимуть лише 2% від обороту; обмеження по кількості робітників та по видах діяльності, окрім грального бізнесу та підакцизних товарів, знімаються, а підприємства з обігом до 10 млрд гривень зможуть перейти на сплату єдиного податку. Фізичні особи-підприємці 1-ї та 2-ї груп сплачуватимуть єдиний податок на добровільній основі. Крім того, держава сплатить ЄСВ за мобілізованих співробітників ФОП. За словами прем’єра платники на територіях, на яких ведуться бойові дії, звільняються від сплати за землю з 24 лютого до кінця поточного року. За товари, що були знищені під час війни, ПДВ сплачуватися не буде. Також буде скасований акциз на пальне, а ставка ПДВ по цих позиціях буде зменшена з 20% до 7%.
 
У цей нелегкий період думки тисяч українців, які покинули свої домівки, зосереджені на тому, як врятувати себе та своїх близьких. Водночас неминучими у цьому світі, як влучно сказав Бенджамін Франклін, залишаються смерть та податки. Модернізація податкової системи насправді надає максимальну свободу для бізнесу, а отже, без сумніву, значно полегшує життя і надає оптимізму, який так тепер потрібен усім нам.