ПОДАТКОВИЙ РЕЖИМ ДЛЯ РЕЗИДЕНТІВ ДІЯ СІТІ – ЗНАТИ, ЩОБ ДІЯТИ

ПОДАТКОВИЙ РЕЖИМ ДЛЯ РЕЗИДЕНТІВ ДІЯ СІТІ – ЗНАТИ, ЩОБ ДІЯТИ

Україна продовжує активно створювати сприятливі умови для розвитку ІТ-сектора та робить подальші кроки у цьому напрямку. 15 липня 2021 року було прийнято Закон № 1667-IX «Про стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні». Закон визначає правовий режим діяльності так званих резидентів «Дія Сіті».

14 грудня 2021 року було прийнято Закон України № 1946-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо стимулювання розвитку цифрової економіки в Україні», який набув чинності з 1 січня 2022 року.

Відповідно до цих змін держава дозволяє резидентам Дія Сіті переходити на відповідний режим оподаткування. Це означає, що платник податку може обрати: або платити податок на прибуток підприємств (ППП) за ставкою 18 відсотків на загальних умовах, або обрати особливі умови оподаткування за ставкою у розмірі 9 відсотків з низки операцій ІТ-компаній, як-от: виплата дивідендів, надання фінансової допомоги особам, які не є резидентами Дія Сіті, виплата роялті тощо.

Умови набуття статусу на особливих умовах:

  1. здійснення ІТ-діяльності (комп’ютерне програмування, розробка програмного забезпечення тощо);

  2. розмір заробітної плати працівникам не є меншим за еквівалент у 1200 євро (за офіційним обмінним курсом НБУ);

  3. кількість залучених спеціалістів у сфері ІТ не перевищує дев’ять осіб;

  4. частка доходу від ІТ-діяльності становить не менше 90% загального доходу компанії;

  5. відсутність законодавчо закріплених обмежень (наявність податкового боргу, 25 % статутного капіталу належить державі, санкції тощо).

Компанії-резиденти Дія Сіті мають надати спеціальні звіти, які засвідчують їх відповідність вищевказаним критеріям, що підтверджуються аудитором через три місяці після набуття компанією такого статусу, а потім на щорічній основі.

Щойно зареєстрована юридична особа також може подати заяву про перехід на оподаткування як резидента Дія Сіті-платника податку на особливих умовах, але за умови підтвердження відповідності вищезазначеним критеріям наприкінці календарного року, наступного за тим, коли вона зареєстрована як резидент Дія Сіті.

Спеціальні положення, що застосовуються до компаній-резидентів Дія Сіті

Працевлаштування

Фахівці можуть залучатися на підставі так званих «гіг-контрактів» (різновид цивільно-правового договору). Хоча гіг-контракт передбачає певні соціальні пільги (17 робочих днів оплачуваної відпустки, лікарняні, фіксовані робочі години тощо), його не можна кваліфікувати як трудовий договір, і положення трудового законодавства не застосовуються (наприклад, договір може бути розірваний будь-якою стороною з повідомленням за тридцять днів до запланованої дати припинення Договору).

Отже, укладення гіг-контрактів зменшує ризики «прихованого» працевлаштування, раніше пов’язаного з наймом ІТ-фахівців – ФОП.

Оподаткування

Заробітна плата:

  • Оподаткування податком з доходів фізичних осіб (ПДФО) за ставкою 5% винагороди/заробітної плати до 240 тис. євро на рік (18% з винагороди/зарплати, що перевищує 240 тис. євро на рік).

  • Військовий збір за ставкою 1,5% (утримується з винагороди/заробітної плати).

  • Єдиний соціальний внесок за ставкою 22% від мінімальної заробітної плати, що сплачується роботодавцем за його рахунок.

Оподаткування юридичних осіб – альтернативні варіанти

  1. Загальні умови: податок на прибуток підприємств – 18% від фінансового результату (з певними податковими коригуваннями, передбаченими ПКУ).
  2. Альтернативний варіант:
    • 9% ППП на певні оподатковувані операції (повернення інвестицій, інвестування за кордон, виплати процентів, роялті, внесків, винагород, якщо вони не оподатковуються ПДФО та, в деяких випадках, оплата товарів та послуг).
    • Виплати контрагентам – платникам єдиного податку за ставкою 5%, що перевищує 50 відсотків загальної суми витрат підприємства у 2024 році та 20% з 2025 року, вважатимуться оподатковуваними операціями та обкладаються податком у розмірі 9%.
    • У разі здійснення контрольованих операцій, якщо їх умови не відповідають принципу "витягнутої руки", податок становить 18%.


Держава гарантує, що спеціальні податкові умови для резидентів Дія Сіті залишатимуться незмінними протягом щонайменше 25 років. IT-компанії, що ведуть діяльність в Україні, незабаром відчують позитивні юридичні та податкові зміни у секторі технологій. Команда Moore завжди рада допомогти як IT-гравцям, так і стартапам подати заявку на отримання статусу резидента Дія Сіті та обрати найбільш прийнятну модель оподаткування. І ми готові надати вам консультації з податкових та юридичних питань, які будуть повністю відповідати вашим індивідуальним потребам. Ми завжди прагнемо зробити більше для ефективного ведення вашого бізнесу. Як досвідчені консультанти юридичного сектора, ми зосереджуємось на тому, щоб допомогти нашим клієнтам скористатися можливостями та залишатися на крок попереду у світі змін.