Трансфертне ціноутворення: Огляд останніх європейських тенденцій

Трансфертне ціноутворення: Огляд останніх європейських тенденцій

Останніми роками спостерігається прискорення темпів глобалізації та супутнього зростання транскордонного бізнесу. До того ж зростає інтенсивність суперництва між міжнародними мультинаціональними компаніями (МНК).

Не забуваймо і про діджиталізацію, що прискорює ці процеси. Зростаюча «конкуренція» між системами оподаткування країн діяльності МНК спрямована на збереження «справедливої частки» оподатковуваного доходу, згенерованого за ланцюгом створення цінностей. Принциповим компонентом у даному контексті є План дій Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР) та пакет рекомендацій (звіт) станом на жовтень 2015 р. щодо боротьби з розмиванням бази оподаткування і виведенням прибутку з-під оподаткування.

Розвиток подій має значний вплив на принцип «витягнутої руки» – основного світового стандарту для застосування правил трансфертного ціноутворення, що регулює розподіл доходу в межах МНК між залученими юридичними особами (зокрема й постійними представництвами) в різних юрисдикціях, а й, відповідно, їх податкові відрахування в таких юрисдикціях.

Однак, зважаючи на те, що Настанови ОЕСР щодо трансфертного ціноутворення є лише керівними вказівками та рекомендаціями в межах більшості юрисдикцій, потрібні загальноприйняті правила та інструкції. Адже, за таких умов, тлумачення зазначених Настанов, як і обсяг їх відображення в законодавчих нормах і практичне застосування, різниться залежно від країни.

Наша команда Moore Global переконана, що огляд останніх тенденцій з питань трансфертного ціноутворення стане у пригоді як членам фірмам мережі, так і клієнтам. Нижче наводиться посилання на перший випуск інформаційного листа з цієї серії. Сподіваємось, ця інформація стане корисною у вашій бізнес практиці.

У разі виникнення будь-яких запитань чи ТЦ запитів стосовно ціноутворення, функціонального аналізу, аналізу ризиків, бенчмаркінгового аналізу, підготовки Майстер-файлу, звіту про контрольовані операції, звіту в розрізі країн та ін., будь ласка, звертайтесь до нашої міжнародної команди Moore.

Більше інформації про послуги, що надає наша локальна команда Moore у сфері ТЦ, за лінком:https://www.moore.ua/services/tax/transfer-pricing?lang=uk-ua

Завантажте файл за посиланням:
https://www.moore-global.com/MediaLibsAndFiles/media/MooreStephens/Documents/Transfer-Pricing-Brief-01-05-2020.pdf?ext=.pdf