Залишайтеся в курсі останніх новин: НБУ скасовує обов’язковий продаж валютних надходжень із 20 червня 2019 року!

18-го червня Національний банк України (НБУ) скасував норму, яка зобов’язує підприємців продавати 30 % валютних надходжень на міжбанківському валютному ринку. Зміни затверджені постановою Правління НБУ № 78 від 18 червня 2019 року «Про внесення зміни до Положення про заходи захисту та визначення порядку здійснення окремих операцій в іноземній валюті», що набирає чинності з 20-го червня 2019 р. У повідомленні прес-служби НБУ зазначається: «З метою подальшого спрощення ведення бізнесу в Україні Національний банк скасовує вимогу щодо обов’язкового продажу валютних надходжень».

«Надходження бізнесу, зараховані на їх розподільчі рахунки упродовж 19 червня, вже не підлягатимуть обов’язковому продажу», – стверджує регулятор. Згідно зі статистичними даними останніх років підприємці продавали понад 90% валюти в умовах обов’язкового продажу валютних надходжень. Тому, на думку НБУ, чергова хвиля валютного послаблення не матиме негативних наслідків для макрофінансової стабільності країни.

Скасування обов’язкового продажу валюти є черговим важливим кроком НБУ на шляху до валютної лібералізації відповідно до дорожньої карти поступового зняття всіх валютних обмежень (див. Схему 1 нижче).

Протягом цього року Національним банком було скасовано або пом’якшено понад 30 валютних обмежень. Отже, на шляху до вільного руху капіталу скасування обов’язкового продажу валюти є ще одним важливим кроком у впровадженні цієї стратегічної мети Національного банку.

Думка нашого експерта:

«Протягом останніх років Національний Банк України пом'якшував граничні розміри обов'язкового продажу валютних надходжень з 75% (у 2016 році) до 50% (у 2017 році) та до 30% на початку 2019 р., поступово полегшуючи здійснення валютних операцій з іноземними контрагентами для українських компаній. Повне скасування обов’язкового продажу валютних надходжень – це ще один великий крок на шляху до лібералізації валютного ринку в Україні. Така позитивна стратегія Національного банку сприяє вільному оберту капіталу, відкриває нові горизонти для іноземних інвесторів та спрощує ведення бізнесу в Україні».

Анна Демченко
Менеджер з питань податків та права

Схема 1

[https://bank.gov.ua/control/uk/publish/printable_article?art_id=97194579&showTitle=true]