Дозволено все, що прямо не заборонено Або Закон України «Про валюту і валютні операції» 2019 р.

Дозволено все, що прямо не заборонено Або Закон України «Про валюту і валютні операції» 2019 р.

Старі правила української системи валютного регулювання, що діяли протягом 25 років та вже давно перестали відповідати вимогам часу, були переглянуті у червні 2018 року. 21 червня 2018 року Верховна Рада України прийняла Закон «Про валюту і валютні операції» № 2473-VІІІ (далі – «Закон»). Закон було опубліковано 7 липня 2018 року і набув чинності 7-го лютого 2019 року.

Для реалізації положень Закону Національний банк України (далі – «НБУ») ухвалив сім нових нормативно-правових актів, які становлять основу принципово нової системи валютного регулювання, що також набувають чинності з 07 лютого 2019 р.. Закон передбачає провідний принцип для проведення валютних операцій: «Дозволено все, що прямо не заборонено законом», головна ідея якого майже повністю протилежна попередній.

Розгляньмо найважливіші нововведення у новій системі валютного регулювання:

  • Закон запроваджує принцип свободи у валютних операціях.

  • Можливість купівлі валюти під зовнішньоекономічні контракти на міжбанківському ринку.

  • Валютне законодавство не регулюватиме операції з цінними паперами та їх похідними, оскільки вони більше не вважаються валютними цінностями.

  • Відтепер не потрібно отримувати індивідуальні ліцензії НБУ на відкриття рахунків в іноземних банках, набуття корпоративних прав в іноземних юридичних особах, що включає також придбання акцій іноземних юридичних осіб, цінних паперів іноземних емітентів та валютних цінностей за кордоном.

  • Кредитні угоди з нерезидентами не потрібно реєструвати в НБУ; замість цього уповноважений банк повідомляє НБУ про відповідний кредитний договір.

  • Скасовується валютний нагляд за експортно-імпортними операціями до 150 тис. грн.

  • Операції з валютою, що перевищують нормативно встановлену межу для фінансового моніторингу, підпадатимуть під валютний нагляд.

  • Граничні строки розрахунків за експорт-імпорт товарів і послуг було збільшено до 365 календарних днів.


Проте в новому валютному законодавстві зберігаються певні обмеження, зокрема:

  • обмеження щодо репатріації капіталу: репатріація дивідендів за кордон в іноземній валюті виплачується у розмірі 7 млн євро на місяць, а репатріація інвестицій (продаж неоновлених акцій і корпоративних облігацій) – у розмірі 5 млн євро на місяць;

  • заборона купівлі валюти без зобов'язань за зовнішньоекономічними контрактами чи за кредитні кошти;

  • вимога щодо обов'язкового продажу надходжень в іноземній валюті на користь юридичних осіб у розмірі 50%.

Закон про валюту є відображенням інноваційно-амбіційного вектору спрямування українського валютного ринку та курсу на створення привабливих умов для інвесторів. Позитивні тенденції лібералізації валютного контролю є надійними гарантами подальшого успішного впровадження Закону.

Успішно працюючи в умовах українського ринку, Команда Moore готова надати своїм клієнтам рішення, що відповідають сучасним вимогам, та використати зважений підхід до застосування останніх змін нормативно-правової бази.

Процес підготовки практичних консультацій та розробки рішень відбувається з урахуванням специфіки бізнеса клієнта та особливостей умов здійснення бізнес діяльності на території України. Дізнайтеся більше про нашу команду Moore:http://www.moorestephens.ua/services?lang=uk-ua