Україна підписала Сінгапурську конвенцію, спростивши виконання міжнародних угод за результатами медіації

Україна підписала Сінгапурську конвенцію, спростивши виконання міжнародних угод за результатами медіації

Сінгапур. 7 серпня 2019 року представники 46 країн, включно з Україною, підписали Конвенцію Організації Об'єднаних Націй про міжнародні угоди щодо врегулювання спорів за результатами медіації (далі  –  «Сінгапурська конвенція щодо медіації») – багатосторонню угоду, яка була розроблена Комісією ООН з прав міжнародної торгівлі (ЮНСІТРАЛ).

Стратегічні переваги

Медіація, як альтернатива вирішенню спорів в суді, тільки починає формуватися в Україні. Підписання Сингапурської конвенції щодо медіації слугуватиме стратегічною передумовою її імплементації в національне законодавство, заохочуючи використання медіаторства у вирішенні транскордонних комерційних спорів.

Потреба в такому документі є наразі безперечною. Спрощена процедура виконання договорів за результатами медіації сприятиме розвитку шляхів мирного врегулювання міжнародних комерційних спорів. Це також позитивно вплине на масштаби та темпи зростання міжнародної торгівлі, забезпечуючи стабільний економічний розвиток. Впровадження альтернативних методів вирішення спорів в судову систему України, в свою чергу, позитивно вплине на інвестиційну привабливість та бізнес-репутацію країни у всьому світі.

Щодо мети …

Як було прямо зазначено у відповідній резолюції, прийнятій Генеральною Асамблеєю 20 грудня 2018 року, з посиланням на свою резолюцію № 2205 (XXI) від 17 грудня 1966 р., члени Генеральної Асамблеї нагадали, що метою створення Комісії ООН з прав міжнародної торгівлі є сприяння подальшій прогресивній гармонізації та уніфікації прав міжнародної торгівлі. Тож врахування інтересів всіх народів, зокрема країн, що розвиваються, у стрімкому розширені сфер міжнародної торгівлі є пріоритетним. З огляду на це, Генеральна Асамблея переконана, що прийняття Конвенції про міжнародні угоди щодо врегулювання спорів за результатами медіації доповнить існуючу правову базу стосовно міжнародного посередництва та сприятиме розвитку гармонійних міжнародних економічних відносин.

Сингапурська конвенція щодо медіації наділяє  міжнародний інститут посередництва правовим статусом, що сприятиме встановленню стабільних та процвітаючих міжнародних торгових відносин між країнами та регіонами. Наразі не викликає жодних сумнівів, що посилення ролі медіації слугуватиме економічному зростанню та забезпечить кращий доступ до правосуддя.

На думку експертів

Павло Петренко, Міністр юстиції України, вважає, що подальше виконання підписаної угоди посилить роль медіації як альтернативи арбітражу з питань врегулювання міжнародних комерційних суперечок і безперечно матиме позитивний вплив на розвиток міжнародної торгівлі. Він зазначив: «Наразі передумови запровадження інституту медіації під час судового розгляду визначені в процесуальному законодавстві України, а в липні цього року в Парламент внесено законопроєкт “Про діяльність в сфері медіації”, розроблений на основі кращих європейських і світових практик».

«Підписання Сінгапурської Конвенції є великим кроком на шляху до зміни культури вирішення спорів у світі, не кажучи вже про Україну. Уніфікуючи правила, пов'язані з правозастосуванням, Сінгапурська конвенція гарантує, що угода, досягнута сторонами в результаті медіації, стає обов'язковою та підлягає виконанню, відповідно до спрощеної процедури в різних юрисдикціях країн-підписантів. А це серйозний сигнал для бізнесу, бо процедура медіації – це надійний і ефективний шлях для сторін не тільки у вирішенні комерційних суперечок, а й для збереження їх довгострокових відносин. Конвенція безсумнівно розширить використання медіації та, отже, полегшить доступ до правосуддя», − зазначила старший юрист Юридичної фірми «Астерс» Юна Потьомкіна, член Комітету з питань медіації при Асоціації адвокатів України.

Михайло Шумило, начальник правового управління (IV)  департаменту аналітичної та правової роботи Верховного Суду, пояснив, що метою Сінгапурської конвенції є надання угодам про врегулювання комерційних спорів шляхом медіації той самий рівень визнання, що його мають рішення міжнародних комерційних арбітражів, як зазначено в Конвенції про визнання та виконання іноземних арбітражних рішень (Нью-Йорк, 1958). «Підписання, а згодом і ратифікація Україною Сінгапурської конвенції дасть змогу не тільки спростити і пришвидшити врегулювання комерційних спорів у сфері міжнародних економічних відносин, а й більше інтегруватися нашій країні в глобальні економічні процеси», − сказав Шумило.