Національний банк надав можливість іноземним компаніям відкривати рахунки в українських банках

Національний банк надав можливість іноземним компаніям відкривати рахунки в українських банках

«Думай глобально, дій локально!» – відомий заклик, набуває все більшої актуальності натепер. Новий формат відносин країн формується на теренах глобальної трансформації економіки через постійний розвиток всесвітнього ринку товарів та послуг. Разом з багатьма країнами, що взяли напрям інтеграції національної економіки у глобальну світову економічну систему, український уряд сприяє усуненню (послабленню) регуляторних обмежень з 2016 року. Так, у 2018 році Верховною Радою України було прийнято Закон «Про валюту і валютні операції», що набув чинності у 2019 р. Для поступового переходу України до вільного руху капіталу Національним банком України (НБУ) надано можливість відкривати рахунки новим суб’єктам фінансового ринку України – юридичним особам-нерезидентам, у тому числі іноземним інвестиційним фондам та компаніям з управління активами, що діють від імені таких інвестиційних фондів.

Таким чином, нерезидентам надаються такі ж права, що й резидентам у сфері здійснення валютних операцій. НБУ оновив Інструкцію про порядок відкриття і закриття рахунків банків та кореспондентських рахунків банків – резидентів і нерезидентів. Нова редакція Інструкції затверджена постановою Правління НБУ від 01 квітня 2019 № 56 «Про внесення змін до деяких нормативно-правових актів Національного банку України». Оновлена Інструкція набрала чинності 4-го квітня 2019 року та регулює порядок відкриття/закриття банками:

  • • Рахунків клієнтів – резидентів і нерезидентів України (фізичних та юридичних осіб);

  • • Кореспондентських рахунків банків – резидентів та нерезидентів;

  • • Рахунків міжнародних фінансових організацій, а також управителя за договором управління майном.

Спрощена процедура порядку відкриття рахунків позитивно вплине на умови ведення бізнесу в Україні, зокрема завдяки тому, що розпорядження рахунком тепер здійснюватиметься на підставі переліку уповноважених осіб, що не потребує нотаріального посвідчення. Подання клієнтами банків під час відкриття рахунків картки зі зразками підписів відтепер скасовано. Інше нововведення стосується закриття діючих рахунків: зміна найменування юридичної особи не передбачає закриття діючих рахунків. Положення Закону не містять режимів рахунків клієнтів, тобто обмежень стосовно проведення операцій з рахунками, а лише визначають деякі особливості здійснення операцій за рахунками окремих клієнтів.

Нові поправки до Закону України наочно демонструють один з головних пріоритетів НБУ – усунення перешкод, що заважають зовнішньоекономічній діяльності країни та стримують залучення нових іноземних інвестицій.

Зважаючи на стрімкі зміни українського законодавства, дедалі більш нагальною стає необхідність залишатись у фокусі останніх новин. Утверджуйте свою перевагу та рухайтесь вперед разом з нами! Дізнайтеся більше про те, як команда Moore може стати вашою правою рукою за наступним посиланням: http://www.moorestephens.ua/services?lang=uk-ua .